Een stukje geschiedenis….

Al voor 2013 verzamelt de Diaconie van de Protestantse Gemeente Houten goederen voor diaconale activiteiten. De spullen worden opgeslagen in een garage. De trekker hierbij is sociaal diaken Joop van Herwijnen. In april 2013 wordt er een hele inboedel aangeboden van iemand aan de Randhoeve. Naarstig wordt gezocht naar een opslag. Ook Aleid Groothoff raakt hier bij betrokken. Als taalcoach heeft ze contact met Van Houte&Co en vluchtelingen, die in Houten een – veelal lege – woning krijgen. Het zou mooi zijn als een en ander gecombineerd kon worden.

Mei 2013
Na veel getouwtrek bij de gemeente, met name bij wethouder Van Dalen, stelt de gemeente een deel van de tweede etage van een kantoorpand aan het Onderdoor beschikbaar, ook wel het Vakwerkpand genoemd, een tijdelijke dependance van het gemeentehuis (nu Joinn!). ‘Sleuteloverdracht’ vindt plaats begin mei 2013. Voortdurend is er intensief contact met Marion Groenewegen van Van Houten&Co. Vanaf dat moment loopt het Onderdoor vol met huisraad, witgoed, fietsen en kleding.

Én er is een grote doorstroming, want er komt een gestage stroom van statushouders in Houten wonen. Het grootste obstakel is de lift naar de 2e verdieping … Het Onderdoor werkt als een ‘doorgeefluik’, schrijft Aleid in een mail in oktober 2013. In februari 2014 reageert ze op een opmerking over haar weggeefwinkel: “Ik noem het ‘doorgeef-luik’ want winkel is het natuurlijk niet”. De naam DoorGeefLuik (DGL) is geboren.

Het Onderdoor

In de zomer van 2014 verhuist het DoorGeefLuik naar de voormalige school de Wegwijzer aan het Lupine-oord. Samen met het Wereldhuis (onder leiding van Joop van Herwijnen) wordt dit pand tot eind 2018 ‘bewoond’. Het DGL is er niet alleen voor statushouders, steeds vaker wordt er hulp gevraagd door mensen, die op of onder het bestaansminimum leven. Januari 2019 wordt de Wegwijzer ingeruild voor de school de Bengelbongerd aan de Dijkhoeve, ook weer samen met het Wereldhuis. Tevens krijgt hier de Krachtfabriek zijn onderkomen.

Opslag
Voor meubels was er eigenlijk geen plaats in de Wegwijzer, en later ook niet in de Bengelbongerd. Extra ruimte komt van april tot november 2016 beschikbaar in sporthal Den Oord, naast de Wegwijzer.

Aleid in De Wegwijzer

Opslag in sporthal Den Oord

Onze vaste medewerker Salam, die al vanaf het begin bij het DGL betrokken is.

Teamwork!

Verhuizing naar de Kokermolen

Daarna is er in 2016/2017 een tijdelijke opslag in de school de Bengelbongerd, want de sporthal wordt afgebroken. In 2017/2018 volgt een verhuizing naar een leeg kantoorpand aan de Kokermolen; vervolgens kan in 2018/2019 een leeg bedrijfspand aan de Pelmolen gebruikt worden. Na 3 maanden zonder opslag komt er van 2019/2022 ruimte beschikbaar in een leeg kantoorpand aan de Walmolen (met een handige parkeergarage) én ruimte voor een werkplaats.

Hoe plak jij een band?

Vanaf oktober 2022 is de opslag met werkplaats gevestigd in de voormalige speelgoedwinkel van Bart Smit aan De Raat.

De Raat 21